Onderdeel van HVP - duurzaamheid, uw installateur en adviseur voor duurzame energie!
 
Zoek producten
Omschrijving
 
 
Datum: 20 oktober 2020
Nog geen producten geselecteerd


Informatie warmtepompen

Uitgebreide informatie over warmtepompen kunt u vinden op talloze sites zoals
http://www.warmtepomp-info.nl/warmtepomp/  en brochure Warmtepompen voor woningverwarming
omtrent werking, (S)COP, ed.

Naast (S)COP is het geluidsniveau van een warmtepomp vaak een issue welke warmtepomp geschikt is voor welke situatie. Via een Duitse website is hier meer info over te vinden. 
https://www.waermepumpe.de/schallrechner/

Overzicht tbv warmtelast berekening.


Lucht/lucht warmtepomp

Bij lucht/lucht-warmtepompen wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en wordt de gewenste ruimte opgewarmd door middel van een luchtblazer. Dit is vergelijkbaar met  de omgekeerde werking van een koelkast. 
Deze toestellen worden voornamelijk gekozen voor hun functie als airconditioning maar kunnen door middel van een klep omgeschakeld worden naar de functie van warmtepomp. De kostprijs van lucht/lucht warmtepompen  ligt relatief laag in vergelijking met de rest. Het verwarmingsrendement is laag als het buiten kouder is dan 4 graden.

Lucht/water warmtepomp

Bij lucht/water warmtepompen wordt de energie uit de lucht gehaald en opgepompt tot een hogere temperatuur. De opgenomen warmte uit de buitenlucht wordt afgegeven aan water. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het is mogelijk om de volledige Cv-installatie te vervangen door lucht/water warmtepomp waardoor een gasaansluiting niet noodzakelijk is. Een goede werking van de warmtepomp is gegarandeerd tot een buitentemperatuur van – 20 graden C.
Tegenwoordig zijn er ook Hoge Temperatuur Warmtepompen beschikbaar. Deze warmtepompen worden in combinatie met radiatoren gebruikt. Deze HTW’s zijn uitermate geschikt voor renovatie.
Het rendement van een installatie is afhankelijk van de installatie, de COP-waarde en het type. Afhankelijk van het systeem is het ook mogelijk om de ruimte te koelen waardoor het comfort zal stijgen. 
Door het gebruik van een warmtepomp bespaart u 100 % op de gasrekening.

Hybride Warmtepomp

De Hybride warmtepomp brengt twee technologieën samen in één toestel: een lucht-water warmtepomp en een gascondensatieketel van hoog rendement. Deze combinatie is uniek en wordt toegepast in renovatie en nieuwbouw.
Het systeem haalt een rendement dat 35% hoger ligt dan dat van een gascondensatieketel van de laatste generatie en heeft een ingebouwde intelligentie. De Hybride warmtepomp kiest zelf de werkingsmodus die voor jou het meest voordelig is, rekening houdend met de buitentemperatuur, de vereiste watertemperatuur in de radiatoren en zelfs de prijzen van gas en elektriciteit.

Alleen als het heel koud is, kan de warmtepomp niet voorverwarmen en functioneert het systeem als een 'standaard' cv ketel. In Nederland komt het erop neer dat de warmtepomp op jaarbasis ongeveer 60% van de verwarmingsbehoefte kan leveren. 

De Hybride warmtepomp is ook mogelijk in combinatie met een zonneboiler of warmtepompboiler waardoor hij nog efficiënter wordt.

Een overzicht van verschillende toepassingen is weergegeven in onderstaand schema:
 
                 
 Elke ruimte apartVerwarming excl tapwater Tapwater    
 (koelen als verwarmen)(koelen als verwarmen)        
  - single split   - vloer   - warmtepompboiler  
   # vloermodel  # lage temperatuur   # enkele spiraal  
   # wandmodel - convector    # dubbele spiraal  
       # lage temperatuur    te combineren met:  
      - radiator (icm vloer/convector)   > verwarming  
       # hoge temperatuur    > zonnecollectoren  
             (thermodynamisch)  
                 
 Zwembad Verwarming incl boiler Verwarming Hybride  
           ( combinatie met conventionele ketel)
       - vloer    - vloer   
       # lage temperatuur   # lage temperatuur  
      - convector   - convector   
       # lage temperatuur   # lage temperatuur  
      - radiator   - radiator   
       # hoge temperatuur   # hoge temperatuur  
                 

Hoe groot moet de ‘modulerend’ buffer voor een warmtepomp zijn ?

Vuistregel:   20 liter buffer per kW warmtepomp vermogen minus 1 liter per m² vloerverwarming die altijd open blijft staan.    Dan heb je lang plezier van de warmtepomp (compressor) .

Dit geld ook voor een modulerende warmtepomp: neem daar voor inhoud bepaling het minimaal modulatie vermogen.