Onderdeel van HVP - duurzaamheid, uw installateur en adviseur voor duurzame energie!
 
Zoek producten
Omschrijving
Categorie
Productfamilie
Merk
Monitoring
 
 
Datum: 5 april 2020
Nog geen producten geselecteerd


Informatie Zonnepanelen

Een zonnepaneelinstallatie zet  zonlicht om in elektriciteit. In de installatie verzamelen de zonnepanelen zonne-energie in de vorm van gelijkstroom. Een omvormer verandert die gelijkstroom vervolgens in wisselstroom zodat u de energie kunt gaan verbruiken. Het overschot aan elektriciteit wordt aan het net geleverd en kunt u gratis weer afnemen wanneer u de elektriciteit nodig hebt.

Een installatie bestaat uit zonnepanelen, omvormer en montagematerialen.
 1. Zonnepanelen.

  1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van mono kristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Mon kristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
  2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan mono kristallijne zonnepanelen.
  3. Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de drie. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen.
 2. Omvormer:

  1. String-omvormer: is vanwege de prijs de meeste gebruikte omvormer in Nederland en België. De panelen worden in serie geschakeld waardoor ze afhankelijk worden van elkaar. Indien een paneel minder levert, zal de rest ook minder leveren is een nadeel.
  2. Micro-omvormers: wordt toegepast indien er de kans bestaat dat er schaduw vorming is. De grote centrale omvormer is gewijzigd in kleine omvormers die achter het paneel worden geplaatst.
  3. Solaredge: is een systeem dat ook per paneel werkt. Er worden optimisers geplaatst achter het paneel. De optimers zorgen voor een optimalisatie van de string. De string gaat naar een centrale omvormer van Solaredge en wordt omgezet in wisselspanning. Solaredge is op het gebied van rendementen de winnaar.
 3. Montagemateriaal

Montagemateriaal wordt gebruikt voor het bevestigen van de panelen. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van RVS en Aluminium. Er bestaan schroefsystemen en haken.